Search

Sabtu, 7 Julai 2012

Bagaimana Untuk Mencegah Jerawat Dan Mengekalkan Kulit Yang Licin

Mencegah Jerawat
Noda dan jerawat yang disebabkan oleh jerawat mungkin menyakitkan dan memalukan dan juga menyebabkan kekal parut. Untuk belajar bagaimana untuk mengelakkan keadaan kulit jerawat daripada berlaku ia adalah idea yang baik tahu apa yang jerawat dan cara ia disebabkan. Pada belakang, dada dan muka, terdapat kelenjar sebum minyak sebenarnya banyak ribu bahawa minyak sebum yang merembeskan yang melincirkan dan melindungi kulit. Sekarang dan kemudian terlalu banyak minyak dirembeskan dan boleh adukkan dengan sel-sel kulit mati untuk plug liang kulit. Ini boleh menyebabkan bakteria menjangkiti kawasan tersebut dan menyebabkan jerawat.

Terdapat banyak cara untuk mencegah jerawat dan aspek paling kritikal yang memerlukan perhatian adalah kebersihan diri anda. Muka semua orang berulang kali terdedah kepada habuk dan kotoran dan pencemar udara yang lain, jadi adalah penting untuk menjaga kebersihannya. Basuh muka banyak kali setiap hari untuk membuang lebihan minyak, sel-sel kulit mati dan toksin persekitaran. Gunakan pencuci lembut dan aplikator yang tidak melelas untuk mengelakkan kulit radang menyebalkan. Jangan gosok kulit tetapi menggunakan kain yang lembut untuk membersihkan dan bilas muka dengan betul. Gunakan tuala yang bersih, mikrob dan bebas untuk mengelap muka.

Satu lagi cadangan tentang bagaimana untuk mencegah jerawat adalah untuk pergi ke farmasi dan membeli salah satu daripada pelbagai produk yang dibuat untuk mengawal penyebaran jerawat. Terdapat dua bahan doktor kulit menyarankan untuk jerawat dan ia adalah idea yang baik untuk memastikan bahawa salah satunya ialah di mana-mana produk yang digunakan untuk mengendalikan. Asid salisilik bekerja sebagai pengelupas 1 untuk membuang lapisan nipis sel-sel kulit mati dan minyak lebihan dari muka untuk membersihkan liang-liang kulit. Benzoil peroksida menghapuskan bakteria jerawat pada kulit dan di samping dapat menolong mengeringkan apa-apa minyak tambahan.

Kebanyakan krim jerawat yang dikenakan pada kulit topically boleh membawa kepada kekeringan dan keretakan kulit, jadi pelembap kualiti yang baik disyorkan untuk menghalang kekeringan dan mana-mana sedikit pengelupasan kulit. Gel pelembab biasanya bekerja lebih baik pada kulit yang berminyak manakala krim dan losyen hidrat jenis kulit kering yang lebih baik. Jika anda basahkan muka sebelum memohon pelembap, ia boleh membantu melembapkan lapisan kulit yang lebih berkesan. Sekarang muka dibersihkan dan hydrated ia adalah penting bahawa ia tidak disentuh oleh tangan yang boleh menghantar bakteria. Menggaru, memerah dan menggosok jerawat boleh memburukkan lagi jangkitan jerawat.

Tenaga ultra ungu daripada matahari adalah punca utama kerosakan kulit daripada atau menggunakan losyen pelindung matahari faktor matahari perlindungan tinggi untuk menjaga kulit anda. Pilihan gaya hidup juga memainkan peranan dalam bagaimana untuk mencegah jerawat. A yang seimbang dan berkhasiat, diet rendah lemak dengan banyak sayur-sayuran segar dan bijirin penuh akan membantu tubuh untuk mengelakkan jangkitan jerawat demikian juga dengan rutin harian fizikal senaman aerobik dan anaerobik. Tekanan emosi telah disahkan untuk membuat penyakit kulit seperti keadaan kesihatan, jerawat dan lain - lain lebih teruk sehingga bersantai dan menjadi sejuk. Cadangan ini akan mencegah jerawat.
Read More >>