Search

Ahad, 15 Julai 2012

Lima Teknik Urut Popular Untuk Mencuba

Teknik Urut
Urut merujuk kepada permohonan getaran, tekanan dan ketegangan pada badan untuk menggalakkan berehat, meningkatkan fungsinya atau memudahkan penyembuhan. Mereka biasanya diamalkan oleh jurulatih olahraga, ahli terapi fizikal dan pakar-pakar terapi urut, dan mereka akan digunakan dalam beberapa persekitaran perubatan dan rekreasi. Ia datang dalam pelbagai bentuk dan bahagian badan sorotan berbeza dalam aplikasi teknik. Untuk memberikan gambaran ringkas tentang apa yang anda boleh melihat ke hadapan apabila menempah rawatan anda sendiri, di sini terdapat beberapa jenis yang paling popular urutan hari ini.

a. Akutekanan. Ini bentuk manipulasi fizikal pertama kali diamalkan oleh orang Cina, dan telah diperolehi dalam rawatan perubatan alternatif yang lain dan mereka mendirikan, yang akupunktur. Adalah menjadi hasrat akutekanan untuk melegakan tekanan dan mengurangkan penyakit dengan mengenakan tekanan pada titik penting di kulit. Ketegangan otot akan meningkatkan peredaran darah dan merangsang kebolehan kuratif semulajadi tubuh, jadi penyembuhan yang mungkin disegerakan. Ia telah disebabkan untuk melegakan masalah resdung, sakit leher, artritis, senggugut, sembelit dan sakit kepala, antara lain.

 b. Urut ayurveda. Ia adalah sebahagian perubatan Hindu tradisional yang menggabungkan Bodywork, meditasi, ubat-ubat herba dan yoga. Abyangha, sebagai ia adalah sebaliknya dikenali, melibatkan penggunaan jumlah yang besar minyak (pilihan bijan, bunga matahari sawi, badam dan kelapa) yang sudah menjadi pra-ubat, dan memohon ia pada badan, dengan dua atau lebih ahli terapi yang bekerja di sync untuk memanipulasi itu, supaya badan segar kembali dan toksin yang tidak diingini memerah. Ia berbeza daripada lain-lain jenis urutan pada fakta bahawa ia tidak boleh dipakai tekanan yang mendalam.

c. Shiatsu. Asalnya dari Jepun, ini jenis Bodywork menggunakan tekanan yang dikenakan di kawasan tertentu chi disambungkan kepada sistem pusat dan autonomi untuk mencapai keputusan yang dijangkakan. Apa yang menjadikannya unik dari jenis lain adalah hakikat bahawa ia juga menggunakan regangan, memberus, membaling, menggenggam, dan bergetar. Salah satu matlamat utama Shiatsu adalah untuk mengagihkan tenaga.

d. Sweden. Sweden adalah satu siri panjang, strok mengalir - effleurage, petrissage, tapotement, getaran dan geseran - untuk meningkatkan mobiliti, mengurangkan kesakitan, dan melegakan kekakuan sendi. Apa yang ia lakukan adalah memanaskan dan bekerja otot untuk melepaskan ketegangan dan perekatan. Selain itu, ia telah dikenali untuk membantu meningkatkan peredaran. Sekarang, seseorang mudah boleh menganggap bahawa teknik ini telah diperolehi daripada rawatan tradisional Sweden. Kebenaran, ia sebenarnya dibangunkan oleh ahli terapi Belanda, dan di luar England, ia sebenarnya dikenali sebagai "urut klasik".

e. Thai. Walaupun nama, teknik ini sebenarnya berasal dari India, yang sepatutnya menjelaskan persamaan yang dekat dengan Abyangha. Begitu juga, ia juga menggabungkan tekanan dengan kedudukan yoga dan regangan untuk mencapai keputusan yang diingini. Dan selain daripada fakta bahawa ia tidak menggunakan minyak, ia juga merupakan satu-satunya urutan itu lazimnya dilakukan di atas lantai. Pengamal biasanya menggunakan badan sendiri untuk fixate pelanggan, walaupun menggunakan kaki untuk memohon dalam tisu menguli. Jari, jari kaki, telinga, belakang dijangka akan ditarik berirama dalam tempoh dua jam.
Read More >>