Search

Selasa, 3 Julai 2012

Bagaimana Untuk Mengelakkan Keriput Dalam Usia 30-an

Keriput
Sebagai orang yang bertukar kepada tiga puluh, kulit tidak dapat menyesuaikan diri kerana ia adalah apabila dia berada dalam usia 20-an beliau. Kedut boleh muncul sebagai kulit kehilangan lembapan semulajadi. Mujurlah, terdapat beberapa cara bagaimana untuk mengurangkan bilangan kedutan di sudut-sudut mulut, dahi, leher, dan batang. Sebaliknya, cara terbaik untuk menyelesaikan masalah kulit ini adalah untuk mencegah kedutan daripada berlaku. Berikut adalah beberapa cara bagaimana untuk mencegah kedutan dalam usia 30-an anda:

Lindungi Kulit Anda Dari Matahari
Pendedahan cahaya matahari yang berkaitan dengan pembangunan kedutan. Sinaran matahari yang merosakkan tidak baik untuk kulit. Beberapa mengkaji kanser kulit walaupun bersekutu terdedah kepada cahaya matahari. Apabila anda perlu keluar, membuat ia satu tabiat untuk memakai pelindung matahari dengan nilai SPF yang lebih tinggi. A nilai SPF yang lebih tinggi boleh melindungi kulit anda lagi. Hujung satu lagi ialah dengan memakai topi dan cermin mata hitam yg berpinggir lebar. Hari ini, terdapat pelbagai luas cermin mata hitam dan topi fesyen untuk dipilih. Memakai cermin mata hitam bukan sahaja melindungi mata daripada cahaya matahari. Ia juga menghalang anda dari juling. Kedutan di mata sering disebabkan oleh mata juling.

Mempunyai Peperiksaan mata dengan kerap
Juling mata dikaitkan dengan perkembangan kedutan dan garis-garis halus. Mata juling, sekali-sekala ia adalah kerana masalah penglihatan. Untuk mengelakkan mata juling telah seorang doktor mata memeriksa mata anda untuk memeriksa jika penglihatan anda masih betul atau jika anda perlu untuk memulakan memakai cermin mata pembetulan.

Jangan merokok
Kajian telah menunjukkan bahawa merokok boleh mempunyai kesan negatif ke atas badan. Bukan sahaja ia menyebabkan kanser paru-paru, ia juga boleh menyumbang kepada pembangunan kedutan. Berdasarkan penyelidikan, perokok hampir lima kali lebih cenderung untuk menunjukkan kedutan berlebihan daripada bukan perokok. Kemudian lagi, kedua tangan asap masih berbahaya kerana orang yang tidak merokok masih boleh tersedu asap yang dihasilkan dalam rokok. Sebab mengapa tidak boleh menyebabkan kedut kerana ini merosakkan gaya hidup yang tidak sihat kolagen kulit. Selain itu, mengulangi juling dan pursing bibir apabila tidak boleh membuat kedutan di sudut mulut dari masa ke masa.

Pilih Makanan yang Anda Makan
Apabila anda menghidupkan 30, memilih untuk makan makanan yang betul. Memilih makanan yang kaya dengan antioksidan. Ingatlah bahawa apabila sinar Ultraviolet diserap oleh kulit, ia mewujudkan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Radikal bebas boleh menyebabkan kedut untuk membentuk kerana molekul yang tidak menentu boleh grendel ke mutasi Gen dan menyebabkan pada kulit. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan boleh mempertahankan badan daripada radikal bebas. Contoh makanan dan minuman dengan kandungan antioksidan teh hijau, delima, beri biru dan delima. Beberapa krim dan pelembap pada masa ini mempunyai sifat antioksida.

Bagi orang-orang dalam usia 30-an mereka, kedutan boleh menjadi satu masalah yang sebenar. Sebaliknya, ia adalah sangat dielakkan. Jika anda akan lihat, terdapat individu yang berada dalam 50-an mereka yang kelihatan seperti seolah-olah mereka berada dalam lingkungan 20an. Pertimbangkan tips di atas jika mahu untuk memiliki kulit yang sempurna dan bebas daripada kedutan.
Read More >>

Bagaimana Untuk Mencegah Dan Mengurus Jerawat Fibrosis

Jerawat Fibrosis
Jerawat boleh menjadi sangat menjengkelkan. Sejak kemunculan adalah sangat penting untuk rakyat, jerawat boleh menggugurkan keyakinan diri seseorang. Tetapi, apa yang ada jerawat fibrosis? Jerawat fibrosis juga dirujuk sebagai jerawat nodulocystic. Ia adalah jenis yang paling melelas vulgaris jerawat. Jika anda menderita daripada keadaan ini, contoh yang diberikan di bawah adalah beberapa maklumat yang penting yang akan membantu anda memahami keadaan ini dengan lebih baik.

Punca-punca
Pelbagai faktor yang dikaitkan dengan pembangunan jerawat. Biasanya, ia terbentuk apabila folikel kulit disekat oleh sel-sel kulit mati dan sebum. Apabila Propionibacterium, jenis bakteria terdedah kepada folikel tertutup, kerengsaan, kemerahan dan keradangan boleh ikuti. Perubahan pada paras hormon juga boleh menyebabkan keadaan kulit ini. Apabila jumlah testosteron, dihydrotestosterone, sulfat Dehydroepiandrosterone dan insulin seperti faktor pertumbuhan 1 tidak dalam had normal, jerawat boleh berlaku. Tambahan pula, jerawat fibrosis boleh mempunyai kecenderungan genetik. Lihatlah pohon keluarga anda, lihat jika mommy atau ayah atau lain-lain ahli keluarga yang telah mengalami jerawat jenis ini. Dalam kes lain, jenis jerawat ini juga dicetuskan oleh kehamilan, sindrom ovari polisistik atau sindrom Cushing ini dalam wanita dewasa.

Gejala
Keadaan kulit ini sering digambarkan sebagai jerawat mendalam dan sakit yang membentuk di kawasan muka dan badan yang lain seperti belakang dan batang. Berbanding dengan jerawat purata, noda jerawat fibrosis boleh menjadi sangat besar. Sesetengah boleh mengukur beberapa sentimeter di seluruh. Lebih-lebih lagi, ia terasa seperti yang lembut, sekali gus berisi bendalir di bawah permukaan kulit. Fibrosis jerawat juga boleh menjadi sangat menyakitkan.

Jerawat nodulocystic sebaliknya boleh menjadi kombinasi nodul dan sista atau jerawat nodular sahaja. Nodul adalah keras dan ketulan menyakitkan yang ditemui di bawah permukaan kulit. Mereka adalah lebih besar daripada papules dan ia mengambil masa yang lebih panjang untuk sembuh. Pakar kulit ramai yang percaya bahawa jerawat fibrosis tidak benar-benar sista tetapi jerawat kulit nodular teruk radang.

Rawatan
Jika anda percaya bahawa anda mempunyai jerawat fibrosis, hubungi klinik doktor kulit bereputasi pada sekali. Ini jenis jerawat adalah sangat berbahaya dan ia perlu diuruskan dengan serta-merta. Doktor mungkin menetapkan anda dengan ubat-ubatan antibiotik dan topikal. Produk biasa yang ditetapkan oleh doktor kulit terdiri daripada benzoil peroksida, retinoid topikal dan anti-inflammatories. Untuk pesakit wanita, terapi hormon boleh bekerja dengan baik kerana jerawat fibrosis dipercayai dicetuskan oleh paras tinggi hormon androgen dan pembangunan mungkin sindrom ovari polisistik.

Selain itu, pakar dermatologi boleh cuba rawatan homeopati untuk menguruskan keadaan. Pengubahsuaian gaya hidup seperti senaman yang kerap adalah sangat berkesan dalam merawat dan mencegah jerawat fibrosis kerana senaman boleh meningkatkan aliran darah dan oksigen dalam darah. Ia juga boleh membantu membuang toksin yang tidak diingini. Satu lagi faedah senaman ialah ia mengurangkan tekanan psikologi orang. Menurut kajian, tekanan psikologi boleh menyebabkan ini jenis jerawat.

Fibrosis jerawat tidak seharusnya diabaikan. Jika anda mengesyaki dan mematuhi mana-mana gejala yang disebutkan di atas, sila layari dermatologi anda dengan mudah. Bereksperimen tentang rawatan yang hanya boleh memburukkan keadaan. Ia adalah lebih baik untuk mempercayai nasihat doktor anda.
Read More >>