Search

Rabu, 25 Julai 2012

Empat Tidur Semulajadi Membantu Untuk Memerangi Masalah Tidur

Masalah Tidur
Insomnia menjejaskan 20% kepada 40% daripada orang dewasa di seluruh dunia setiap tahun. Di Amerika Syarikat, 70 juta orang mengalami gangguan tidur. Dua juta daripada mereka adalah kanak-kanak. Apa yang berkenaan ialah hakikat bahawa sehingga 60% daripada individu-individu turut memberi kesan ke atas akhirnya tidak pernah pulih. Orang mengalami masalah tidur untuk beberapa sebab, dari tekanan kepada penyakit, gaya hidup, kafein, pemakanan yang miskin, ubat-ubatan, dan jam biologi terganggu. Biasanya, untuk pulih, berikut mencetuskan hanya perlu dihapuskan. Tetapi dalam sesetengah kes, alat bantu tidur perubatan, psikologi dan organik mungkin perlu digunakan untuk menggalakkan pemulihan yang lebih cepat. Bagi mereka yang keadaan adalah masih ringan, alat bantu tidur semula jadi, seperti yang disenaraikan di bawah, biasanya cukup untuk mengubah keadaan.

a. Relaksasi Teknik. Ini mungkin salah satu kaedah yang paling popular pemulihan tidur yang digunakan kerana ia diakses, mudah untuk melakukan, dan yang paling penting, ia tidak kos pengguna apa-apa wang. Biasanya, seorang pengamal akan diperlukan untuk menghabiskan sekurang-kurangnya 20 minit untuk memohon teknik bersantai yang berlainan yang dapat membantu menggalakkan tidur. Ini termasuk yoga, visualisasi, pengenduran otot progresif dan latihan pernafasan.


 b. Diet. Bantuan tidur semula jadi ini melibatkan pengeluaran perangsang dan pengenalan menenangkan makanan dan bahan-bahan dalam diet seseorang. Ia pasti akan membantu kejatuhan individu tidur lebih cepat jika, selain dari mengambil kafein, mereka juga akan mengelakkan gula-gula kerana ini boleh menyelubungi mereka dengan tenaga dan menjaga mereka sedar. Di samping ini, pengamal perlu makan makanan yang kaya dengan triptofan, seperti keropok bijian, dan minum susu hangat yang penuh magnesium kerana kedua-dua bahan adalah sedatif agak mujarab. Ginseng, lemon dan teh chamomile juga dikenali sebagai membantu dalam melegakan kebimbangan dan tekanan yang perlu bersama-sama menggalakkan mengantuk.

c. Rangsangan sentuhan. Kajian juga telah membuktikan bahawa mendapat akupuntur dan urutan kerap membolehkan orang ramai untuk tidur pada masa yang tepat. Rawatan ini membolehkan mereka untuk melonggarkan otot tegang mereka, atau dalam siaran kes akupunktur tenaga yang terpendam up, jadi kelonggaran yang boleh dicapai. Alat-alat ini tidur tertentu mungkin menyusahkan menimbangkan hakikat bahawa anda tidak sentiasa mempunyai wang atau masa untuk pergi ke tukang urut. Tetapi jika anda mampu untuk membeli sendiri sebuah kerusi urut, anda tidak perlu bimbang tentang mendapatkan akses kepada campur tangan ini setiap hari.

d. Aktiviti. Akhir sekali, seseorang juga boleh meneroka manfaat senaman atau apa-apa bentuk aktiviti fizikal apabila ia datang untuk mempromosikan tidur. Walaupun bantuan tidur ini mungkin tidak kelihatan konvensional, ia tidak memberikan hasil. Lihat, sebaik sahaja badan dibelanjakan, ia biasanya memaksa minda untuk berehat dan memulakan proses pemulihan. Jika anda menghabiskan sebanyak 30 minit di atas treadmill sebelum tidur dan kemudian mengambil mandi hangat, anda akan menghadapi tiada halangan pada tidur sekali anda mendarat di atas katil anda.

Terdapat tambahan anda boleh mengambil serta, yang diperbuat dari bahan-bahan organik seperti Valerian dan melatonin untuk membantu anda dengan insomnia. Tetapi anda hendaklah terlebih dahulu berunding dengan pakar-jenis alat bantu tidur, sejak mereka sempadan sebagai campur tangan yang asli dan farmaseutikal.
Read More >>