Search

Selasa, 3 Julai 2012

Bagaimana Untuk Mencegah Dan Mengurus Jerawat Fibrosis

Photobucket
Jerawat Fibrosis
Jerawat boleh menjadi sangat menjengkelkan. Sejak kemunculan adalah sangat penting untuk rakyat, jerawat boleh menggugurkan keyakinan diri seseorang. Tetapi, apa yang ada jerawat fibrosis? Jerawat fibrosis juga dirujuk sebagai jerawat nodulocystic. Ia adalah jenis yang paling melelas vulgaris jerawat. Jika anda menderita daripada keadaan ini, contoh yang diberikan di bawah adalah beberapa maklumat yang penting yang akan membantu anda memahami keadaan ini dengan lebih baik.

Punca-punca
Pelbagai faktor yang dikaitkan dengan pembangunan jerawat. Biasanya, ia terbentuk apabila folikel kulit disekat oleh sel-sel kulit mati dan sebum. Apabila Propionibacterium, jenis bakteria terdedah kepada folikel tertutup, kerengsaan, kemerahan dan keradangan boleh ikuti. Perubahan pada paras hormon juga boleh menyebabkan keadaan kulit ini. Apabila jumlah testosteron, dihydrotestosterone, sulfat Dehydroepiandrosterone dan insulin seperti faktor pertumbuhan 1 tidak dalam had normal, jerawat boleh berlaku. Tambahan pula, jerawat fibrosis boleh mempunyai kecenderungan genetik. Lihatlah pohon keluarga anda, lihat jika mommy atau ayah atau lain-lain ahli keluarga yang telah mengalami jerawat jenis ini. Dalam kes lain, jenis jerawat ini juga dicetuskan oleh kehamilan, sindrom ovari polisistik atau sindrom Cushing ini dalam wanita dewasa.

Gejala
Keadaan kulit ini sering digambarkan sebagai jerawat mendalam dan sakit yang membentuk di kawasan muka dan badan yang lain seperti belakang dan batang. Berbanding dengan jerawat purata, noda jerawat fibrosis boleh menjadi sangat besar. Sesetengah boleh mengukur beberapa sentimeter di seluruh. Lebih-lebih lagi, ia terasa seperti yang lembut, sekali gus berisi bendalir di bawah permukaan kulit. Fibrosis jerawat juga boleh menjadi sangat menyakitkan.

Jerawat nodulocystic sebaliknya boleh menjadi kombinasi nodul dan sista atau jerawat nodular sahaja. Nodul adalah keras dan ketulan menyakitkan yang ditemui di bawah permukaan kulit. Mereka adalah lebih besar daripada papules dan ia mengambil masa yang lebih panjang untuk sembuh. Pakar kulit ramai yang percaya bahawa jerawat fibrosis tidak benar-benar sista tetapi jerawat kulit nodular teruk radang.

Rawatan
Jika anda percaya bahawa anda mempunyai jerawat fibrosis, hubungi klinik doktor kulit bereputasi pada sekali. Ini jenis jerawat adalah sangat berbahaya dan ia perlu diuruskan dengan serta-merta. Doktor mungkin menetapkan anda dengan ubat-ubatan antibiotik dan topikal. Produk biasa yang ditetapkan oleh doktor kulit terdiri daripada benzoil peroksida, retinoid topikal dan anti-inflammatories. Untuk pesakit wanita, terapi hormon boleh bekerja dengan baik kerana jerawat fibrosis dipercayai dicetuskan oleh paras tinggi hormon androgen dan pembangunan mungkin sindrom ovari polisistik.

Selain itu, pakar dermatologi boleh cuba rawatan homeopati untuk menguruskan keadaan. Pengubahsuaian gaya hidup seperti senaman yang kerap adalah sangat berkesan dalam merawat dan mencegah jerawat fibrosis kerana senaman boleh meningkatkan aliran darah dan oksigen dalam darah. Ia juga boleh membantu membuang toksin yang tidak diingini. Satu lagi faedah senaman ialah ia mengurangkan tekanan psikologi orang. Menurut kajian, tekanan psikologi boleh menyebabkan ini jenis jerawat.

Fibrosis jerawat tidak seharusnya diabaikan. Jika anda mengesyaki dan mematuhi mana-mana gejala yang disebutkan di atas, sila layari dermatologi anda dengan mudah. Bereksperimen tentang rawatan yang hanya boleh memburukkan keadaan. Ia adalah lebih baik untuk mempercayai nasihat doktor anda.

0 ulasan:

Catat Ulasan